Børnebibliotekaren anbefaler - billedbøger til de 3-6 årige

Jeg hedder Karen arbejder som børnebibliotekar på Roskilde Bibliotekerne. Det har jeg gjort siden 15. august.  Før det har jeg gennem 15 år formidlet en masse bøger til børn og unge i HvidovreBibliotekerne.  
Jeg elsker mit job som børnebibliotekar. Sådan en udlånsvagt, hvor en masse børn og forældre efterspørger en god bog, er lige sagen.
På hjemmefronten har jeg også slæbt bøger hjem til mine døtre. Det gør jeg stadigvæk selvom de er 17, 23 og 25 år og de 2 ældste ikke har boet hjemme i mange år.
Gennem 8 år har jeg haft godnatlæsning for børn fra 3 - 6 år på programmet i Hvidovre. Børnene og deres voksne kommer kl. 18.30. Børnene i nattøj og med deres bamse og dyne under armen - og de fleste har også husket tandbørsten.

Read More
Kathrine Pachniuk
At få ord til at funkle

En god måde at give børn et mere avanceret ordforråd er at sætte nogle af de vanskelige ord billedbøger er fyldt med i fokus. En metode er at få dem til at funkle i barnets bevidsthed. Det gør man ved selv at bruge det svære ord i dagligdagen i en kontekst, der er nem for barnet at forstå og samtidig bruge ansigtsudtryk og kropssprog for at tydeliggøre ordets mening.

Read More
Godnat og sov godt… - af Helle Nissen Gregersen, mor og lillesøster

Når jeg besøger min søster og hendes familie omkring puttetid, får jeg ofte æren af at læse godnathistorie for min nevø og niece. De vælger en bog, vi sætter os til rette i sengen med mig i midten og så læser vi. Milas (7 år) og Linea (5 år) har lige siden de var små fået læst godnathistorie. Nu har jeg selv fået en søn, Jakob, som jeg gerne vil give gode læsevaner videre til. Min søster, Jette, er højtlæsende mor med syv års erfaring på bagen, som derudover skrev en opgave om billedbøger, da hun gik på pædagogseminaret. Det var derfor oplagt at tage snak med hende om godnathistorier, biblioteksbesøg og billedbøger.

Read More
Børnebibliotekaren anbefaler - pegebøger til de 0-2 årige

Jeg hedder Annie Christensen og er mor til tre piger på henholdsvis 6, 5 og 1 år. Jeg arbejder som børnebibliotekar på Dokk1 i Aarhus. Her står jeg blandt andet for at købe bøger ind til alle børneafdelingerne i Aarhus Kommunes Biblioteker, og på den måde får jeg stiftet bekendtskab med rigtig mange børnebøger. Når jeg er på arbejde, bliver jeg af og til spurgt om, hvor tidligt man kan begynde at læse for sit barn, og så svarer jeg, at det kan man helt fra starten, for bøger er også for babyer.

Read More
Hvorfor er sprogudvikling vigtigt?

Barnet lærer ikke sprog af sig selv, men derimod i samspil med de personer, som er vigtige for det. Derfor er du er som forælder den vigtigste person i forhold til at lære barnet sprog.
En god sprogudvikling tidligt i livet gør det ikke blot for barnet at begå sig socialt og mindre sandsynlighed for isolation og ensomhed, men også lettere at lære.

Read More
Kathrine Pachniuk
Børnebibliotekaren anbefaler - 10 billedbøger til de 0-2 årige

Her i Lemvig er vi så heldige, at børnebiblioteket har sin helt egen etage, så der er gode muligheder for at have besøg af børnehaver og dagplejere i huset uden der kommer alt for mange voksne og tysser på os. Lemvig er samtidig også en geografisk stor kommune, så vi har et tilbud til dagplejere og børnehaver om, at vi kommer ud til dem med poser og kasser i massevis, med bøger klar til at blive læst. Kommer børnene ikke til biblioteket, så må biblioteket jo komme til børnene. 

Read More
Om at vælge litteratur til sit barn - af Xenia Svensson, pædagog og mor til Tristan

Jeg kan tydeligt huske, hvordan bøger fik mig til at tænke, da jeg var mindre. De satte noget i gang i mig, og de fik mig til at reflektere over de ting, vi gør som mennesker. Bøger har givet mig værdier. Bøger har givet mig et ståsted.

Men er det alle bøger, der kan det?

Måske. Men der er i hvert fald nogle bøger, der kan det mere end andre.

Read More
Børnebibliotekaren anbefaler - billedbøger til de 2-4-årige

Jeg hedder Line Dalbro Schaumann og til daglig arbejder jeg på Aalborg Bibliotekerne. Jeg har typisk vagter i vores børnebibliotek, som er velbesøgt mange institutioner og forældre med små børn, så der skal ofte findes gode billedbøger eller højtlæsningsbøger. Samtidig er jeg en del af ”Projekt Sprogstart”, hvor vi er ude og besøge børnehaver i 8 ugers intervaller, hvor vi laver sprogstimulerende lege og læser bøger.

Read More
Seks tips til at kickstarte dit barns kærlighed til bøger - af Jakob Paulsen, journalist og far

”Skal vi læse en bog, Far?” Det spørgsmål stiller min snart 7-årige dreng, Nor, mig ofte. Han elsker stort set alle slags bøger – fra Robinson Crusoe over Harry Potter til Charlie og Chokoladefabrikken. Men kærlighed til bøger kommer ikke bare af sig selv. Det har været min oplevelse, at det er min egen interesse for at læse, der har smittet af på ham.

Read More
Kathrine Pachniuk
Om selv at være opdraget som læser og at opdrage en miniaturelæser selv - af Alex Larsen, far til Tim

Mit navn er Alex, og jeg er far til miniaturemennesket på billedet, Tim. Han er snart 11 måneder, og udover at kravle rundt overalt er han allerede lidt af en bogorm. Han kan i hvert fald godt lide at gnave i hjørnerne, men jeg har faktisk også spottet ham bladre lidt i sine rør- og føl-bøger selv. En af hans favorit-bøger lige pt. er dog en traktor-bog med hjul, der kan trille rundt.

Read More
Om at opdrage en dreng til at blive læser - af Xenia Svensson, pædagog og mor til Tristan

Mit navn er Xenia, og jeg er 25 år. Jeg bor i Fredericia sammen med min mand og vores lille dreng, Tristan, på 8 måneder. Jeg er uddannet socialdiakon (pædagog), og jeg arbejder på en skole, hvor jeg til hverdag har med indskolingsbørn at gøre. En stor del af mit arbejde er at støtte op i undervisningen og være der for de børn, der synes, at skole er svært.

Read More
”Og hvad skete der så?” - af forfatter Bjarke Schjødt Larsen

Bjarke Schjødt Larsen er cand.mag. i dansk, uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og er i gang med at færdiggøre sin Master i Børnekultur, leg og Æstetiske Processer.

”Okay, men så fortæller du den næste,” siger jeg gerne, når børn spørger mig efter en historie. Det gør de gerne i de perioder jeg har haft min daglige gang på en legeplads eller i en børnehave.

Read More