3 tips til at læse med din baby 0-1 år - af forfatter Camilla Wandahl

Camilla Wandahl er forfatter og foredragsholder og mor til to. Hun debuterede som forfatter i 2009 med ungdomsromanen Hjerte i vente og har siden skrevet mere end 30 bøger for børn og unge, blandt andet den populære pigeserie Veninder for altid

Camilla blogger med skrivetips på camillawandahl.dk og på Fabelmor.dk blogger hun for kreative og selvstændige kvinder, der gerne vil udleve deres passion uden at gå på kompromis med familielivet. 

I dette indlæg kommer Camilla med sine 3 bedste tips til at læse med de helt små 0-1-årige babyer. 

Vil du gerne gøre din baby til en lille læsehest? Det tror jeg, at vi er mange, der gerne vil. Og det er helt naturligt, hvis man selv finder stor glæde ved litteratur. 

Som forfatter og mor er det at læse med mine børn en helt naturlig del af moderskabet. Jeg har blandt andet fortalt om det i dette indlæg om dialogisk læsning på min egen blog 4 tips til dialogisk læsning med dit barn 0-3 år og på Boghjørnet, hvor jeg har skrevet indlægget Sådan bliver godnatlæsningen med din 2-årige et hit BARSELSVIKAR #1: CAMILLA WANDAHL. Med min store søn, der nu er 3 (og ELSKER bøger), begyndte vi så småt at læse bøger, da han var 6 måneder. Da han var 9 måneder læste vi Den Store Tællebog som godnathistorie hver eneste aften. Det var lidt et tilfælde, at hans kærlighed lige faldt på den (det er sådan en bog med en masse små flapper). Jeg tror måske, han godt kunne lide genkendeligheden i, at det var den samme bog, vi læste hver aften. 

Senere skiftede vi over til andre bøger, fx Muldvarpen der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved. Og da han blev omkring et år gik vi i gang med Kaj-bøgerne - og så rullede toget, om man så må sige. 

Lillebror er nu otte måneder, og vi startede allerede med at læse bøger, da han var fire måneder (og før det fik han lov at ligge og lege med dem på legetæppet). Og det har faktisk overrasket mig HVOR meget mening det giver at læse for så lille en baby. 

Altså for de fleste er det helt naturligt at synge med deres børn på 4 måneder - men de færreste tænker over, at man kan finde samme glæde og fællesskab i at læse sammen. 

Jeg har fået en del spørgsmål til, hvordan man kan læse med en baby på kun 4 måneder, og derfor har jeg valgt at skrive dette indlæg med 3 tips til at læse med din baby på 0-1 år. 

1. Vælg bøger, der kan pilles ved - fx rør-og-føl-bøger

I princippet kan du læse alle bøger med så lille et barn. Fx var første gang Lillebror grinede rigtigt faktisk fordi Storebror på 2 ”læste” Rasmus Klump for ham. Det var vist bare synet af de bladrende sider, der var morsomt!

Men der er bøger, der er nemmere at læse for en lille baby. Og det er selvfølgelig de klassiske pegebøger - især måske føl-og-rør-bøgerne. Jeg er helt vildt glad for denne lille bog om kæledyr, fordi dyrene er bløde og søde og man kan tale om deres dyrelyde osv. Den bog har vi i en periode læst hver eneste aften. 

Men ellers så prøv forskellige bøger, og vælg endelig noget, du selv gider læse om. Jeg vil fx meget hellere læse om dyr end traktorer - og det synes jeg altså er ok at prioritere så, eftersom man ofte skal læse bogen 7 millioner gange☺ 

2. Brug babytegn, når du læser

Kender du babytegn? Det er tegn, som babyen kan lære fra den er 5-6 måneder og indtil den får sit talte sprog (eller sideløbende med, at den får sit talte sprog). Det er nemlig ofte lettere for babyen at lære at gøre et tegn, end at sige et ord. Og hvem vil ikke gerne kunne kommunikere med sin lille baby? 

Storebror nåede vi aldrig at introducere så mange tegn for, men han brugte aktivt spise, drikke, farligt dyr, mere, færdig, hagesmæk og iPad. 

Med Lillebror gør jeg en større indsats for at introducere flere tegn, men han har faktisk overrasket os med at komme med første tegn og første ord i samme uge (da han kun var 7,5 måneder - dvs. to måneder før hans storebror sagde sit første ord!). 

Han bruger nu (8 mdr. gammel) ord (dog ikke helt korrekt udtalt) for mad, op, far, storebror, bold, bog. Og tegn for spise, drikke, klappe, vinke, læse. På samme tid brugte hans storebror kun tegnet for spise og drikke så vidt jeg husker - første ord (mad) kom først, da han var 9 måneder. Hvilket jo ellers også er tidligt. 

Jeg aner det jo ikke, men jeg tænker da at Lillebror er hurtigere til at kommunikere, fordi jeg begyndte at læse og synge meget mere med ham tidligere end med Storebror! Det var ikke et bevidst valg, men fordi jeg havde flere babybøger i huset, flere sange på repertoiret osv. 

Men for at vende tilbage til det med babytegn - så bruger jeg dem, når jeg læser. Når vi læser i en bog om dyr, så giver jeg ham tegnene for dyret samtidig med at jeg fortæller om dyret, siger dyrelyden osv. Det er ikke ment som skolastisk lærdom, men simpelthen for at gøre læsningen mere spændende for os begge to!

3. Syng og fortæl en masse, når du læser

Selvom baby er lille og endnu ikke (overhovedet!) har et sprog, så sæt gerne en masse ord og fagter og lyde på, når du læser. 

Brug babytegn som beskrevet ovenfor. Syng om dyrene (er det fx en undulat, kan du synge Jeg er en lille undulat, selvom det ikke er en sangbog, du læser). Jeg har sunget om de ting, vi læste om for Storebror indtil han blev nærmest to år. Nogle gange gør jeg det faktisk stadig!

Og fortæl gerne alt muligt om det I læser. I stedet for bare at sige ”En hund. Vov vov.” Så beskriv, det I ser. Hvilken farve er hunden? Er den stor? Lille? En bestemt race? Hvad laver den? Er der andet på billedet? Sprogbad din baby! Det er sjovere for dig og det stimulerer babys sprog.

Jeg kommer i øvrigt med 3 tips til, hvordan du kan synge mere med dit barn i dette indlæg http://fabelmor.dk/3-tips-synge-boernesange-dit-barn-0-3-aar/ hvis du også savner lidt inspiration i den retning ☺ 

Jeg håber, at mine tre tips har inspireret dig i din læsning med din baby. 

Jeg synes selv jeg får så meget ud af at læse med mine unger, og vil så gerne dele min begejstring med jer. Hvis I har nogle spørgsmål, er I velkomne til at kontakte mig via Fabelmor.dk eller Camillawandahl.dk så vil jeg gøre mit bedste for at svare jer!

God læselyst fra Camilla Wandahl

IMG_6344.JPG