At få ord til at funkle

En god måde at give børn et mere avanceret ordforråd er at sætte nogle af de vanskelige ord billedbøger er fyldt med i fokus. En metode er at få dem til at funkle i barnets bevidsthed. Det gør man ved selv at bruge det svære ord i dagligdagen i en kontekst, der er nem for barnet at forstå og samtidig bruge ansigtsudtryk og kropssprog for at tydeliggøre ordets mening.

Et godt eksempel er ordet: forbavset.

"Jeg blev helt forbavset over at se dig her", mens man ser overrasket ud. Mens man handler kan man sige: "Jeg er forbavset over at køen er så kort selvom det er nu alle får fri fra arbejde". Man må gerne overdrive ens egentlige forbavselse over dagligdagsting ;) 

Brug ordet så meget som muligt i et par dage og brug gerne gentagne gange synonymer og fortæl historier, der tydeliggør meningen, indtil du fornemmer, at barnet har en klar opfattelse af hvordan man bruger ordet.

Man kan sagtens få flere ord til at funkle på samme tid, men det er bedst kun at have fokus på 1-2 af gangen - både for selv at holde fokus og for ikke at forvirre barnet.

At få ord til at funkle kan bruges fra barnet er helt lille og ikke har et sprog og helt op til langt efter skolealderen. Man bliver aldrig for gammel til at lære nye spændende ord, der kan gøre ens sprog mere præcist - i mange tilfælde vil man endda opdage at ens eget sprog bliver mere varieret og ordlegene bliver en naturlig del af hverdagen.

So avoid using the word ‘very’ because it’s lazy. A man is not very tired, he is exhausted. Don’t use very sad, use morose. Language was invented for one reason, boys - to woo women - and, in that endeavor, laziness will not do. It also won’t do in your essays.
— N.H. Kleinbaum, Dead Poets Society