At indrette til læsning

Der er mange overvejelser at gøre sig, hvis man vil have læsende børn og en af dem er indretningen i børneværelset og resten af hjemmet. At inspirere til læsning hænger også sammen med bøgernes plads i hjemmet. 

  • Er bøgerne synlige?
  • Er de tilgængelige?
  • Er der et godt sted at læse sammen?
  • Er der et godt sted at læse alene?
  • Må man lege med bøgerne?

Mange mindre børn bruger det meste af tiden i stuen eller køkkenet - der hvor forældrene er. Derfor er det vigtigt at der også er synlige og tilgængelige bøger andre steder end blot på børneværelset.

Der er rigtig mange bøger i vores hjem. Det er naturligvis ikke børn, der er så heldige at have en mor, der anmelder børnebøger og derfor får tilsendt rigtig mange, som barnet naturligvis får efter endt læsning og anmeldelse, men det er vigtigt at have nogle bøger i hjemmet, som er barnets egne og som det kan lege med. Genbrugsbutikker og bibliotekssalg er en god og billig måde at finde børnebøger til børneværelset.

Der skal være bøger der hvor I opholder jer

Storm, 9 måneder, har fået sin egen hylde i stuen med bøger og legetøj. Alle bøgerne er papbøger og derfor robuste nok til at han kan lege/læse og savle uden opsyn og uden at bøgerne tager skade. Det er hans bøger og de er til fri afbenyttelse.

Børneværelset

Tilgængelighed og synlighed

På Storms eget værelset står billedbøger og højtlæsningsbøger. Selvom der ikke er helt fri leg med dem, fordi de kan gå i stykker, så er de stadig i øjenhøjde og potentielt tilgængelige. Hvordan man kan have bøgerne stående er hele tiden en vurderingssag. Begynder barnet at hive bøger ned uden at ville kigge i dem, kan det godt være at man skal overveje at flytte dem man er mest glad for, men en del af at lære børn fortrolighed med bøger er netop adgangen til dem. Derfor sender det et forkert signal at stille dem (alle) uden for rækkevidde. Hvis forholdet til bøgerne skal være naturligt skal de også være en naturlig del af hverdagen, ikke noget der kun tages frem ved særlige lejligheder.

At skabe nysgerrighed og forventning

IMG_3472.jpg
IMG_3475.jpg

Billedhylder og bladremøbler kan bruges til at sætte bøger på display alt efter temaer, årstider eller bare hvilke bøger man gerne vil gøre barnet opmærksom på. Her har jeg på billedhylden udenfor rækkevidde valgt nogle bøger med smukke forsider, som Storm er for lille til nu, men som han kan blive inspireret og nysgerrig omkring. Han har også en stor plakat på den modsatte væg med sødragen. Selvom man gerne vil læse det hele så hurtigt som muligt, så skader det ikke at der er bøger man virkelig glæder sig til - både som barn og voksen.

(Træmøblet og billedhylden er fra IKEA, kurvene er fra H&M - lignende her)

Fokus på nogle få titler 

IMG_3466.jpg

Over billedbogsmøblet er der en billedhylde mere, hvor der er to-tre bøger i fokus i børnehøjde. Bogforsider er lavet til at fange opmærksomhed. Brug det til at skabe nysgerrighed og interesse.

Alternative bøger

IMG_3476.jpg

Stofbogen her er ikke det jeg normalt vil kalde en 'bog', der er ingen tekst overhovedet og formen er heller ikke bog-lignende. Men det vi bruger den til - udover at Storm leger med den, når han vågner tidligt - er at fortælle godnathistorier udfra:
"Den lille hund bor i en hundehus og siger vov. Den kan ikke lide katte, men elsker vand og leg. Koen siger muh og spiser græs...". Det er ikke stor litterær kunst, men hyggeligt og barnet kan hurtigt blive medfortæller: "Kan du huske hvad koen spiser?" og "Hvad tror du hunde godt lide?"

IMG_3463.jpg

Ordkort kan bruges til ordjagter, stavelege, at lave sine egne historier eller bare tale om bogstaver.

Hygge og samvær

IMG_3474.jpg

Et hyggeligt og roligt sted at læse, tale sammen og fordybe sig er vigtigt. Derfor har vi sat en gammel sofa på børneværelset, hvor vi kan sidde og hygge uden larm og distraktioner. Om vinteren er der tæpper og man kan sidde med en kop te. Der er plads til både børn og voksne, så alle kan være med til højtlæsningen. Nogle gange er det kun far eller mor, og nogle gange lytter far eller mor også med. Det er lidt forskelligt, men der bliver læst højt hver dag - nogle gange også i løbet af dagen, men altid om aftenen.