Børnebibliotekaren anbefaler - pegebøger til de 0-2 årige

Jeg hedder Annie Christensen og er mor til tre piger på henholdsvis 6, 5 og 1 år. Jeg arbejder som børnebibliotekar på Dokk1 i Aarhus. Børn og familier er ét af Dokk1's væsentligste indsatsområder, og børnebiblioteket er indrettet med store lege- og væresteder, der appellerer til leg, læring og fælles oplevelser og fortællinger for børn og deres voksne. Vi har desuden et omfattende arrangementstilbud for børn i alderen 0-12 år, familier, dagtilbud og skoler. I den forbindelse holder jeg oplæg om sprogstimulering og højtlæsning for mødre-/fædregrupper og er tovholder på aktiviteterne til dagtilbuddene. Her forsøger vi at understøtte de pædagogiske læreplanstemaer og tilbyder blandt andet forløb med sproglege og historiefortælling. Derudover står jeg for at købe bøger ind til alle børneafdelingerne i Aarhus Kommunes Biblioteker, og på den måde får jeg stiftet bekendtskab med rigtig mange børnebøger.

 

IMG_2760.jpg

Når jeg er på arbejde, bliver jeg af og til spurgt om, hvor tidligt man kan begynde at læse for sit barn, og så svarer jeg, at det kan man helt fra starten, for bøger er også for babyer. Som forælder er man den, der har den tætteste kontakt til sit barn, og derfor er man også den vigtigste person, når ens barn skal udvikle sit sprog. Dit barn elsker at høre din stemme, og selvom barnet ikke kan tale endnu, så lagres ordene og gemmes til senere brug.

Jeg har her udvalgt nogle af mine favoritter fra pegebogskrybben. Mange af dem udmærker sig ved at skildre hverdagssituationer med genkendelige ritualer, store følelser og små dramaer, som de allermindste kan spejle sig i.  


Kat kan om morgenen

Af Sanna Töringe & Kristina Digman     

Lille Kat kan altså selv! Vær med en helt almindelig og genkendelig morgen hjemme hos lille Kat, der selv kan dække bord, spise mad, spilde mælk, børste tænder, tage tøj på og af igen - lige indtil mor er så træt, så træt! Teksten er enkel, og illustrationerne har en sød og dæmpet streg. Læs også Kat kan i parken.

Når far putter mig indtil han sover

Af Mette Egelund Olsen & Lea Léten

Når far putter Rose, skal han både give hende nattøj på, læse en bog, synge og kysse godnat. Det kan man godt blive lidt søvnig af - i hvert fald far! Skøn billedbog om en for børnefamilier velkendt situation, når forældrene selv falder i søvn midt i putteritualet. Teksten er kort og præcis, og der er mange sjove detaljer i de glade, bløde og charmerende illustrationer.

Lili går tur

Af Kim Fupz Aakeson & Siri Melchior

Lili vil gerne gå tur med hunden Vovvov, selv om hun ikke helt er stor nok. Lille stædige og viljestærke Lili synes selv, det går helt fint, men de herlige og livlige illustrationer fortæller en noget anden historie. For det er nok snarere Vovvov, der går tur med Lili. En sjov og charmerende fortælling om at have sin egen vilje. Læs også alle de andre bøger om vidunderlige Lili.

Buller kysser

Af Mervi Lindman

Buller er den nye dreng i pegebogskrybben, og han er helt sikkert kommet for at blive. Buller vil kysse alt og alle på sin vej, om de vil det eller ej! Teksten består kun af få ord, og de fine og udtryksfulde illustrationer er slet ikke til at stå for. Bogen er en stor favorit hos mindstepigen herhjemme. Læs også Buller er vred, der ligeledes handler om følelser så store, som de kun kan være i et lillebitte menneske.

Carl er gul

Af Ida Jessen & Hanne Bartholin

Historierne om den lille, uimodståelige elefantunge Carl er nogle af de fineste billedbøger, der findes, og serien er nu også lavet til de allermindste. Mor skal male stuen gul, og Carl hjælper til, eller gør han? Pludselig er der maling over det hele. Carl afspejler på fornem vis, hvad der sker i et lille barn. Teksten er helt enkel og illustrationerne er æstetiske, stemningsfulde og i en klasse for sig. Læs også Carl er sød.

Lilla og Løve

Af StineStregen

Lilla får en gave af far, og i den er der en helt ny kat. Lilla vil selv bestemme, hvad katten skal hedde, for det er hende, der ejer den, men på ægte egenrådig katte-manér har Løve sin helt egen mening om den sag. Lilla og Løve er et herligt makkerpar, lige stædige og lige elskelige. Bøgerne er fyldt med varme, humor og udtryksfulde illustrationer. Der er indtil videre udkommet 4 bøger i serien.

Jeg vil ikke – ha’ børstet tænder!

Af Runa Steppinge

Anna er 2 år gammel og vil helst bestemme alting selv. Nu skal hun sove, men først skal hun have børstet tænder. Anna nægter, men måske hjælper det, hvis Bamses tænder bliver børstet først? Du kan også læse om Anna i Jeg vil ikke – ha tøj på! Begge bøger omhandler genkendelige hverdagsdramaer, som børn kan spejle sig i, og illustrationerne er fulde af glade farver og masser af liv og bevægelse.

Ib hjælper en and

Af Peter Nordahl og Rasmus Bregnhøi

Mød Hunden Ib. Ib er en lille, hvid og nysgerrig, men ikke en helt almindelig hund. Han er klog, modig og selvsikker som et børnehavebarn. Ib redder her en andemors æg fra en kat og holder dem varme i reden indtil, hun vender tilbage. Pludselig kommer der fire ællinger ud, eller måske er det snarere andehvalpe! Bøgerne om Ib er herlige og sjove. Læs dem!

Kaj, dumme Kaj

Af Mats Letén

Kaj bygger et stort hus med sine klodser, men pludselig vælter det, og så bliver Kaj sur, rigtig sur. Så får både bordet, stolen og bamsen et spark. Heldigvis kommer mor og hjælper, så Kaj bliver glad igen. Man kan godt blive så vred, at det er svært at være i sin krop, og historien er tro mod de store følelser, der pludselig kan overvælde et lille menneske. Teksten er meget enkel, kun en linje til hvert billede. Læs også de andre bøger om Kaj.

Alle bøgerne kan lånes eller bestilles på dit lokale bibliotek eller på bibliotek.dk

Alle bøgerne kan lånes eller bestilles på dit lokale bibliotek eller på bibliotek.dk


FØLG DOKK1: