Seks tips til at kickstarte dit barns kærlighed til bøger - af Jakob Paulsen, journalist og far

”Skal vi læse en bog, Far?” Det spørgsmål stiller min snart 7-årige dreng, Nor, mig ofte. Han elsker stort set alle slags bøger – fra Robinson Crusoe over Harry Potter til Charlie og Chokoladefabrikken. Men kærlighed til bøger kommer ikke bare af sig selv. Det har været min oplevelse, at det er min egen interesse for at læse, der har smittet af på ham.

Jeg hedder Jakob, er 43 år og er uddannet journalist. Så jeg har en faglig interesse i det sproglige. Men at jeg lige skulle kaste mig over børnebøger, lå ikke i kortene, før jeg for syv år siden blev far til Nor. Men Nors ankomst vakte min interesse for børnebøger og sikke en verden, der åbnede sig for mig. For det viste sig, at jeg lige så stor fornøjelse af at læse højt, som Nor har.


Vil du også gerne have en bogelsker derhjemme? Så får du her mine seks bedste tip :)

Tip 1: Brug dialogisk læsning

Vi begyndte tidligt, sikkert allerede før 1 års alderen med store bøger, hvor han kunne pege, og vi kunne tale om simple ting. Ret hurtigt viste det sig, at jeg var udstyret med et dårligt syn! Jeg kunne pludselig ikke finde tomaten. Så måtte jeg få Nor til at hjælpe med at finde den. Børns hjælpsomhed er jo nærmest grænseløs i den alder… Og godt for det, for senere kunne jeg pludselig glemme ord. Hvad ER det nu, det store dyr med snabel og stødtænder hedder…

Kort sagt – jeg inddrog ham hurtigt i læsningen og gjorde det til en leg. En konkurrence nærmest :) Finde-ting-bøger var også et stort hit, for Far var også her utrolig ringe til at finde noget som helst. Senere kunne jeg stoppe midt i læsningen og lade ham sige ordet ud fra hans hukommelse. Senere opdagede jeg konceptet ”dialogisk læsning”, som inddrager barnet i læsningen for at styrke sproget og fantasien. Her kan jeg kun anbefale Lotte Salling, som har skrevet fantastiske bøger til dialogisk læsning:  Lotte Salling

Tip 2: Skift iPad’en ud med bøger (også din egen)

Jeg tog meget tidligt den beslutning, at jeg ville holde ham fra iPad, børnetv og andre digitale babysittere. Den slags skulle nok komme senere. Nor skulle bruge sin fantasi, lege med (rigelige mængder af) legetøj og ikke mindst høre tonsvis af bøger i stedet for. Men en sådan beslutning kan man kun tage, hvis man selv er klar til ikke at sidde med hovedet i mobiltelefonen eller iPad’en, når barnet er i nærheden. Walk the talk, så at sige. Så han så mig læse aviser og bøger, når jeg slappede af.

Så hver gang han – eller jeg – blev ramt af kedsomhed, læste vi bøger. Det har været mit mål, at vi dagligt læste en time eller mere. I de tidlige år kunne han sagtens efterspørge den samme bog 2-3-4 gange i træk. Både det med iPad og læsetid er blevet sværere, nu da han er i skole. Men, der er stadig ikke fri adgang til det digitale.

Tip 3: Sørg for at bruge biblioteket

Da Nor var omkring tre år, begyndte vi at gå på biblioteker i Odense sammen. For vi kunne nemt fortære 10-15 bøger om måneden, så det kunne hurtig blive dyrt :) Samtidig elskede jeg biblioteker som barn, og den kærlighed ville jeg også gerne give videre. Det er supersjovt at se en 3-årig kaste sig ned på gulvet med en nyopdaget tegneserie og bare læse løs uden at ænse omgivelserne. Han gør det stadig, og nu er han holdt op med straks at gå efter Franka tegneserierne, som jo øhhh nogle gange indeholder lidt nøgenhed :) :) men en læsehest skal man ikke holde tilbage, så måtte de andre forældre tænke, hvad de ville!

Tip 4: Sørg for at nørde igennem på barnets interesser

Der er en fantastisk bivirkning ved at læse så meget højt for sit barn – I får en helt utrolig, fælles referenceramme. Midt i en samtale eller i en situation dukker noget sjovt eller passende fra bøgerne op, og I kan have noget indforstået sammen. De senere år har vi nørdet med superhelte, Star Wars og senest Harry Potter. Jeg har helt bevidst grebet hver eneste chance for at kunne hælde benzin på de ting, der har fanget hans interesse. En dag kom han hjem og fortalte om, at han i børnehaven havde hørt om James Bond. Så havde jeg selvfølgelig straks en bog klar om James Bond :)

Det har været sjovt at se hans begrebsunivers udvide sig. Så lige nu får jeg spørgsmål som, hvorfor var det lige, at Malfoys far ikke ville have Dumbledore som rektor på Hogwarts :) Ja, nu skal du høre, min ven…

Tip 5: Man kan også læse tegneserier højt

Vi har gennem årene spændt vidt i genrer og typer af bøger. Blandt andet har vi læst mange tegneserier. Jeg kan huske, at min egen dansklærer ikke mente, at tegneserier var rigtig læsning. Jeg var/er ikke enig, og i hvert fald til højtlæsning er nogle tegneserier overraskende gode. Der må bare ikke være for meget dialog, for så bliver det svært. Asterix har jeg fx fravalgt af den grund. Men specielt Peyo’s værker (Smølferne, Benny Bomstærk osv.) og Lucky Luke er superpopulære hos Nor. Vi har også læst en del Anders And, men her er de ældre bøger og blade fx fra 1980’erne bedre til højtlæsning, fordi de er lettere at forstå.

Tip 6: Dyrk fagbøger og hæld viden på barnet

I perioder har vi også dyrket fagbøger specielt om rummet/rumfart og videnskab. Jeg har altid haft den holdning, at jeg ikke ville give Nor forsimplede svar. Når han spurgte, hvordan livet opstod, hældte jeg på ham om, hvordan stjerner fødes og dør og i den proces udskiller de grundstoffer, vi består af. Krydret med Charles Darwins ”Livets træ”-model og meget andet videnskab. Hæld viden på dit barn – hvis bare 10 % af det hænger fast, så er det jo fint. Du kan altid bygge oven på næste gang. Også selvom de er små.

Bonustip: Brug lydbøger i stedet for film

Det nyeste indslag er lydbøger. Nor ELSKER at sidde og lege, mens han hører lydbøger. Han kan lytte til Harry Potter eller Vinden i Piletræerne (ereolen.dk har en syv timers udgave af sidstnævnte) i timevis, mens han sidder på gulvet og leger. Ereolen.dk er gratis i mange kommuner, men ellers har dit bibliotek et hav af lydbøger. Prøv at låne dem og se, hvad der sker! Det fantastiske ved lydbøger er, at de ikke afbryder barnets leg ligesom tv og Youtube gør. Nor kan lege i timevis på egen hånd, mens lydbøgerne kører.

Syv år senere: Et gudsbenådet sprog

Har det så givet resultater? Nor har ud over kærligheden til bøger fået et gudsbenådet sprog og et utroligt ordforråd. Jeg er overbevist om, at det skyldes de mange timers højtlæsning, hvor hans hjerne er blevet fyldt med ord gennem alle årene. Han taler klart og tydeligt, opbyggede allerede i en tidlig alder komplekse sætninger og har godt fat i billedsprog og overførte betydninger. Hans hukommelse er fantastisk og overgår med garanti min egen på samme alder. Medfødt? Måske. Styrket og næret af højtlæsning? Det tror jeg på.

Med andre ord – læsning har været en topprioritet og fortsætter med at være det. Man skal ville det, men det betaler sig, og det er fantastisk hyggeligt. Samværet under læsningen er intenst og intimt. Verden omkring en forsvinder, og man kan nyde sit barn i fulde drag. Vi ville ikke være det fællesskab foruden.

Hvis du har fået lyst til at følge vores oplevelser i bogverdenen, kan du gøre det på Instagram: Venturadk

Det ville være mig en fornøjelse at inspirere dig til højtlæsning af bøger helt ned til 3-års alderen og frem til nu 7-års alderen.

God højtlæsning!

6FEB7DE8-9FB0-4CAE-886B-D6ADD8840ECE.jpeg

 

 

Kathrine Pachniuk