Hvordan man gør sprogaktivitet til leg i hverdagen

At læse bøger er naturligvis en fantastisk måde at udvide børns ordforråd og  udsætte barnet for vanskelige sætningskonstruktioner og ord, men det er også vigtigt at barnet selv bruger sproget og der er leg og aktiviteter en stor hjælp. Samtidig kan man bruge hverdagssituationer til at lære barnet hvordan man kan finde ud af mere om de ting man interesserer sig for ved at søge på internettet eller gå på biblioteket - eller begge dele.

Et eksempel kan være at I på en gåtur finder en død fugl - det kan føre til samtaler

  • om døden
  • om ting der kan flyve
  • om fugle generelt
  • om trafiksikkerhed (hvis den er kørt ned)

- og udover at tale om det, kan I gå på biblioteket og finde bøger om det emne I har valgt, tegne tegninger og "skrive" bøger om det med børneskrift. I kan også lave papirflyvere (ting der flyver) eller lave fugleudklip og klippe dem ud og lave en uro til barnets værelse. 

Sådan bliver sprogaktiviteten i virkeligheden en sjov familieaktivitet og leg, der både binder jer tættere sammen som familie og styrker barnets sprogudvikling og nysgerrighed. Med øvelsen bliver det helt naturligt for jer at være opmærksomme på verden omkring jer og inddrage den i jeres sprogaktiviteter og samtaler.

Fiskehandleren på torvet kan inspirere til leg og læring om havet, miljøet og fisk, en tur med bussen kan inspirere til snak og indsamling af viden om køretøjer og trafik og en rytter til hest til dialog om dyr og bondegårde eller ridderliv. Kun fantasien sætter grænser.

IMG_2864.jpg