Sprogudvikling med tumlinger 1-3 år - 10 gode råd

Højtlæsning, rim og remser og sang i barnets første 3 år har stor betydning for udviklingen af barnets ordforråd, sprogforståelse og senere også for dets læsefærdigheder. Det er også vigtigt altid at have adgang til billedbøger, så barnet kan vælge dem til. Det kan være biblioteksbøger eller brugte bøger fra loppemarkeder eller genbrugsbutikker - de helt nye og eventuelt dyre bøger, der ikke har papsider kan stadig risikere at blive revet i stykker, så gem dem til, når I læser sammen, hvis I ikke vil have krøllede sider. Man må gerne læse den samme bog mange gange og snakke om det, I læser - til sidst vil barnet også kunne "læse den højt" for dig. Men husk også at det er dig, der er den voksne. Man kan og må godt gemme en bog væk, når man synes det er på tide at læse noget nyt. Barnet skal nok overleve.
Gør det til en hyggestund at læse sammen, men samtidig også en dagligdagsaktivitet.

Børn på omkring et år har størst glæde af pegebøger med billeder, gerne af ting, de kender. Når barnet er halvandet til to år, vil det gerne kigge i bøger med en enkel handling. Selv om dit barn endnu ikke skal lære at læse, kan du pege på teksten, når du læser og give plads til samtale om det, I læser. Det giver barnet en oplevelse af læseretningen samt et godt ordforråd og ordforståelse, når I samtaler om det, I læser eller ser på billederne. Du kan også gå på biblioteket sammen med dit barn. Her er der mulighed for at låne mange forskellige bøger og for at få hjælp til at finde de bøger, der passer til dit barn, både udfra alder men også interesser. Samtidig lærer barnet at biblioteket findes og kan bruges til mange ting.

  1. Brug dialogisk læsning, når I læser bøger sammen. Se eksempler her.
  2. Læs masser af rim og remser og leg i det hele taget gerne med sproget. I kan også bruge ordkort med bogstaver og finde ting derhjemme der begynder med det bogstav.
  3. Lyt til dit barn, når det taler.
  4. Hvis du stiller et spørgsmål, så giv barnet tid til at svare. Det må gerne tage lidt tid at formulere et svar.
  5. Sæt ord på det I laver og det barnet peger eller kigger på.
  6. Inddrag dit barn i de daglige gøremål og tal om dem. Det kan godt være at det tager længere tid, når barnet hjælper, men det giver selvtillid og som en bonus lærer det samtidig barnet at deltage i husholdningen som en selvfølge.
  7. Syng for og med dit barn på det sprog I taler hjemme.
  8. Ret ikke på dit barns sprog. Gentag i stedet det barnet siger med den rigtige udtale.
  9. Sig ikke "Kom hen til far", men brug rigtig sætningskonstruktion: "Kom hen til mig".
  10. Og lad for så vidt muligt stadig sutten være til sovetid og trøst, det er sværere at lære at tale med sut i munden.