At tale med børn - og 7 gode bøger til at opmuntre historiefortælling og samtale

Mange voksne har overraskende svært ved at tale med børn. Enten taler de ned til dem eller også taler de til dem som voksne - begge dele er henholdsvist hverken i ond mening eller helt optimalt.

Børn er ikke særlige besynderlige væsner, men de har heller ikke samme ordforråd eller taletræning som voksne. Det betyder, at responstiden kan være væsentligt længere, fordi børn skal lede efter ordene og hvis de ikke finder dem, skal de omformulere hele sætningen inde i hovedet, og det skal den voksne kunne vente på uden at tale hen over barnet. Samtidig skal den voksne kunne spørge interesseret ind til barnets oplevelser eller historier - selvom de muligvis ikke er det mest interessante, man kan forestille sig. Det er ingen skam at indrømme (overfor sig selv), at ens børn endnu ikke er de bedste historiefortællere, men for at de bliver det kræver det træning, træning, træning og det er du som forælder en vigtig del af.

Det er op til dig at spørge og lytte, så barnet opmuntres til at fortælle og tør fortælle en hel masse og bruge en masse ord.

Det er vigtigt at læse med børn og udsætte dem for en masse nye ord og vendinger, men det er når børnene får lov til at bruge det nye sprog i rigtige dialoger, at det begynder at folde sig ud og udvikle sig - og ikke mindst at de ikke bliver rettet hele tiden. At gøre barnet opmærksomt på de fejl, de laver gør barnet usikkert og mindre tilbøjeligt til at lege med og udforske sproget. Det er langt bedre at bruge det ord barnet siger forkert i en sætning som bekræftelse på det barnet har sagt eller simpelthen at ignorere det. De små fejl forsvinder helt af sig selv. På den anden side kan det også være fristende at opmuntre nuttede sprogfejl (den klassiske ‘pasgetti’ eller lignende), men det er naturligvis heller ikke gavnligt. Nyd de sjove sprogfejl, men lad være med at opfordre dem.

Det er vigtigt, at barnet føler sig opmuntret til at tale og føler sig sikker i at udforske sproget sammen med dig og bøger kan være til stor hjælp, når barnet skal lære at fortælle.

Her er 10 gode bøger der giver jer masser at snakke om:

  1. Alle tæller med - en skøn finde- og fortællebog hvor I selv skal digte skæbnerne.

  2. Ø - en smuk fortælling om venskab og en lille havfrue i en sardindåse - helt uden ord, så I må selv fortælle historien bag de smukke illustrationer.

  3. Bare en lille gåtur - endnu en ordløs historie, hvor en dreng lufter sin bedstemors hund gennem mange besynderlige verdener.

  4. Den store snikke-snakke bog - her er vi i hverdagslivet hvor vi følger to børn Pelle og Ronja der oplever helt almindelige genkendelige situationer med masser af forslag til spørgsmål og samtaleemner.

  5. Den lille bog om store følelser - her følger vi igen de to børn Pelle og Ronja. Denne gang er de til fødselsdag og der er fokus på følelser og igen masser af forslag til hvad I kan tale om.

  6. Familien Op & Ned - Antonymer og synonymer og Opførsel - hos familien Op & Ned er der masser at tale om.

  7. Aktive eventyr - børn lærer bedst med hele kroppen og her er 30 eventyr blevet omskrevet så børnene kan være aktive deltagere i historiefortællingen. Den er lavet til børnehaver, men I kan også få sjov ud af den derhjemme, især hvis I har flere børn samlet.