Skolestart - skolesmart: Gode bøger om skolestart til både børn og voksne

Skolestart er en tid fyldt med spænding og måske usikkerhed for både forældre og børn, der skal starte i skole efter sommerferien. En rigtig god måde at forberede barnet uanset om det er nervøst eller ej er at læse bøger og tale om hvad de kan forvente.

Her er en liste over gode bøger og på vores instagram ligger der desuden en lille video, hvor jeg taler om nogle af bøgerne.

Alle links fører til bibliotek.dk hvor du kan læse mere, men det er altid hurtigere at bestille dem på dit lokale biblioteks hjemmeside eller i bibliotekernes app, som kan downloades gratis her til Apple og her i Google Play.

Til børnene:

Om at starte i skole - til samtale om det praktiske

Anton skal i skole
Anton skal starte i skole, og hans mor følger ham og Søster hen til skolen. Søster viser Anton rundt på skolen, og han møder sin nye klasselærer.
(Denne er særligt god hvis der er mindre søskende, der også er nysgerrige omkring skolestart, da den kan læses fra 2 år)

Min dag i nulte
Børnene i 0.A er glade for at gå i skole. Klassekammeraterne Otto, Carl, Tinka og Sofia, samt alle de andre, har morgensamling, matematik, dansk og flere andre fag før skoledagen slutter i SFO'en. Historien om en skoledag, med forslag til dialog og aktiviteter.

Dengang Hr. Skæg startede i skole
Hr. Skæg skal starte i skole og er bekymret for, om han er klog nok. Henne i skolen får Hr. Skæg og de andre børn pladser, de lærer en ny sang og skal spise madpakker. Det bliver en god dag.

Parat til start : Emma og Emil skal i skole
Tvillingerne Emma og Emil forlader børnehaven for at starte i 1. klasse. Det er spændende at slippe mor den første skoledag og komme hen i klassen til den søde lærer, Susanne. Vi følger dem de næste par måneder, hvor de tager hul på læsebogen. Bagerst et afsnit med praktiske anvisninger for forældre om problemer og muligheder ved skolestarten.

Vi skal i skole!
Følg med Isak, Leyla, Sven, Gustav, Rosa og Tanja og deres nye klassekammerater i deres første skoleår. De glæder sig til første skoledag og har sommerfugle i maven over alt det nye der skal ske.

Max og Bella - skal begynde i skole
Max og Bella er spændte på at begynde i skole - og også lidt nervøse. Måske hjælper det at øve sig først?

Noah skal i skole : en højtlæsningsbog om det første skoleår
Vi følger Noah på seks år som lige er startet i skole, og får et indblik i hvordan det er at blive forvandlet fra en stor børnehavedreng til en skoleelev. Bagerst i bogen et arbejdsmateriale til hvert kapitel.

Simon skal i nulte
Simon skal starte i skole, og han er noget nervøs. I børnehaven hjælper de ham, og da dagen endelig kommer er Simon klar. Simon lærer både at stave og regne, og han får også mange nye venner.

Sigurds lille skole
Gennem sange fortælles om 28 af verdens lande, om bogstaverne og om tal og tabeller.

Det mere fortællende

Garmanns sommer
6-årige Garmann nyder sammen med mor, far og de tre gamle tanter den sidste sommerdag før skolen begynder. Vi følger Garmanns tænksomme funderinger over livets store og små spørgsmål.

Saga på eventyr - balladebanan, fine sko og en møgirriterende superhelt
Saga er 5 år og bor sammen med sin mor og far i et lille rækkehus. Saga elsker dyr og vil så gerne have sit eget kæledyr - eller en lillesøster eller lillebror. Følg Saga på godt og ondt i fem herlige historier om det første frisørbesøg, halloween, aleneleg, tyggegummmi i håret og om at sige farvel til børnehaven. En varm og sjov højtlæsningsbog med korte kapitler.

Isadora Moon går i skole
Isadora er halvt fe og halvt vampyr, men hun elsker både solskin og nattemørke. Nu skal Isadora starte i skole, men skal hun vælge en feskole eller en vampyrskole? Hun prøver begge skoler, men det løser ikke problemet. Så får hun en god ide.

Vitello : 28 historier fra A til Å
28 historier om Vitello - én for hvert bogstav i alfabetet. Det hele begynder med A i en historie, hvor Vitello er lige ved at begynde i skolen, men giver op, da han skal lære alfabetet med de mange bogstaver

De tre Bukke Bruse i skole
En dag får De Tre Bukke Bruse brev om, at de skal begynde i skolen. De skal have den søde lærerinde frk. Kanina, men da de bliver kaldt op på rektors kontor, får de deres livs overraskelse.

Villads fra Valby i 0.V
Villads er klar til at starte i skolen - i 0.V, og det kommer ikke til at gå stille for sig. Villads glæder sig, men gør skolen det også?

Tiberius Tudefjæs stikker en løgn
Tiberius er startet i skole og glæder sig til at lave lektier. Lektierne består i at tegne sin familie, men en familie med kun to personer er ikke en rigtig familie, synes Tiberius. Så i skolen kommer han til at fortælle en helt anden historie om sin mor.

Hvor er ballade-Alfons?
Alfons Åberg er 7 år og skal starte i skolen. Han er bange, nysgerrig og lidt urolig og glemmer helt at lave ballade.

Mit lykkelige liv
Dunne og Ella Frida bliver bedste venner i 1. klasse. Efter jul skal Ella Frida flytte og Dunne bliver ulykkelig. Det har Dunne været før, men hun ved, at hun bliver glad igen senere, når blot hun husker på de lykkelige øjeblikke i sit liv.

Til den voksne:

Godt begyndt : hjælp dit barn til den bedste skolestart
Indhold: Skoleklar : I skal beslutte, om det er nu ; Forberedelse : forstå din femårige ; Store forventninger : gør jer klar til det nye liv ; Øjeblikket : forstå din seksårige ; I skolen : nu er I i gang ; Efter skole : skoleliv ændrer også fritiden.

Den store bog om skolebørn : værd at vide om barnet 6-10 år
Indhold: Livet i skolen (Skolevalg ; Førskoleforventningens glæde ; Skolestart ; Et helt almindeligt skoleår) ; Livet i familien (Familielivets ABC ; Eftermiddagen i børnefamilien ; Aftenlivet i børnefamilien) ; Børns venskaber

Det lidt mere avancerede

Samarbejde om det skolestartende barn
Indhold: Barnet i overgangen (Barnets forestillinger om skolestart ; En god skolestart begynder i børnehaven ; Barnets møde med skolen ; En udviklingsmodel for overgangen til skolen) ; Overgangspædagogik (Det lovpligtige samarbejde mellem dagtilbud og skole ; Hvad er overgangspædagogik? ; Opvækstmiljøer - et økologisk system ; Narrativitet og udvikling ; Overskridende narrative begivenheder) ; Et professionsperspektiv på samarbejdet om skolestart (Luhmanns teori om det funktionsopdelte samfund ; Magt og autonomi i det tværprofessionelle samarbejde ; Samarbejde i grænselandet ; Samlende figur for tværprofessionelt samarbejde)


Kathrine Pachniuk