Lav jeres egen ordbog - aktivitet

Mange tror at billedordbøger er en god måde at opbygge et ordforråd, og de er da også en god hjælp, men uden dialogen til at sætte ordene i kontekst og vide hvordan man bruger dem giver det ikke en god sprogudvikling.

Derfor er en både sjov og udviklende aktivitet at lave sin helt egen ordbog sammen med barnet og tale om både bogstaver og billeder. Man kan købe kasserede billedbøger på biblioteket, bruge legetøjskataloger, magasiner (dem kan man også ofte købe på bibliotekernes bogudsalg), reklamer og klippe billeder ud med ting, der begynder med de forskellige bogstaver. Man skal ikke nødvendigvis se det som et projekt der skal gøres færdigt, men som noget man tager frem og snakker om og arbejder på løbende. 
 

Her har vi købt en billig notesbog og klippet billeder ud fra en kasseret Mumi-biblioteksbog købt på et bogudsalg, som Storm kom til at rive i stykker. Man kan også vælge at skrive ordet eller klistre bogstaver ind sammen med billederne. Man kan også tegne sine egne billeder i den eller klistre billeder af familiemedlemmer ind under M for morfor eller H for lillebror Hugo - eller L for lillebror. Kun fantasien sætter grænser. Det vigtige er samtalen omkring ordene og legen med bogstaver og sproget.

En anden måde at bruge 'ødelagte' bøger på er at bruge dem til at skabe sine egne historier. Læs mere i sidste uges indlæg her.