Om repræsentation i billedbøger - af forfatter, mor og læser Ulrika Bjerregaard

Tak fordi jeg må få lov til at dele mine tanker om LGBTQA+ repræsentation i billedbøger for vores mindste. 

Min personlige interesse bunder mest af alt i en fundamental tro på, at vi mennesker er gode nok præcis, som vi er: høje, lave, tynde, tykke, pige, dreng. Jeg mener, at det er en vidunderlig gave at kunne give videre til vores børn: at de er elskede uanset, hvem de er, og hvem de forelsker sig i.


Først lidt om mig. Mit navn er Ulrika Bjerregaard (pseudonym L. Sherman), og jeg bor i Aarhus. Jeg er forfatter til såvel voksen- som børnelitteratur. Mit pseudonym anvender jeg til voksenlitteratur og Ulrika Bjerregaard til børne- og ungdomsbøger. Jeg er 42 år og mor til to piger på 10 og 12. Når jeg ikke skriver arbejder jeg med HR og kommunikation. Vi har altid læst meget, og jeg kommer fra et hjem med bøger i bogreolen, som jeg nød at begrave næsen i, da jeg var stor nok til at kunne læse dem. Jeg er vokset op med faste ture på det lokale bibliotek, hvor vi lånte billedbøger til højtlæsning, da min søster og jeg var helt små og fortsatte med tykkere bøger, som vi blev større. Bøger fylder meget i vores hjem, hvor mange forskellige genrer pryder reolerne. Der er alt fra fantasy, kærlighed, humor, krimier og biografier.


For en måned siden, da jeg researchede til en LGBTQA+ bog, faldt jeg over en amerikansk organisation, The Trevor Project, der arbejder med at forebygge selvmord blandt LGBTQA+ unge. Forskning har dokumenteret, at én voksen, der støtter og accepterer den unge LGBTQA+, er nok til at undgå stigmatisering, ensomhed og i yderste konsekvens selvmord. Jeg var ikke bekendt med denne non-profit organisation eksisterede, men fundet satte tanker i gang ift., om jeg selv som mor er accepterende og støttende over for mine døtre. Er vi i det hele taget som samfund rustet til at snakke med vores børn om, hvordan vi er forskellige og alligevel meget ens som mennesker? Jeg ønsker ikke at gøre det til noget helt specielt, hvis man fx har to mødre, to fædre, men privat vil jeg gerne, at mine børn synes, at det er ligeså almindeligt som en familie med mor og far. Min oplevelse er, at børn snakker og spørger lige fra hjertet. De er nysgerrige og ønsker en forklaring. På biblioteket kan man låne bøger om alverdens emner; om det at starte i børnehave, få en lillebror, rokketænder, dødsfald, skilsmisse. Bøger er et vigtigt redskab til at skabe dialog med børn, både i institutionerne og derhjemme. Ved hjælp af fortællinger, rim, remser og illustrationer kan svære eller alvorlige emner integreres i leg og dialog med børnene. 

På samme tid barsler jeg med to bøger inden for genren: en til voksne og en billedbog til børn. Billedbogen er skrevet på opfordring af Forlaget Petunia, der med en række billedbøger ønsker at sætte fokus på LGBTQA+. Min bog henvender sig til vores mindste førskolebørn og de yngste i indskolingen. Det er en kort historie, som egner sig til godnatlæsning eller en lille pause i hverdagen. Den handler om pigen Hannah, der på vej på ferie møder pigen, Julie. De falder i snak om tyggegummi, snarlig skolestart og kryds og bolle. Hannah har to fædre, og det sætter tanker i gang hos Julie, som har sin mor, far og bror. Jeg håber at bogen vil blive læst i familier, i børnehaver og indskolingen. Den vil kunne bruges som tema, men også som en enkeltstående historie. 

Jeg håber, at vi forfattere og jeg med dette blogindlæg kan bidrage til det litterære univers med konstruktiv, pædagogisk og underholdende LGBT-litteratur.


BOGstavligt talt - Love for all.


mor og piger.jpeg

Hannah, Far og Far - på ferie udkommer august 2019

Hannah, Far og Far - på ferie udkommer august 2019