Sprogudvikling med børn 3-6 år

Dit barn har nået en alder hvor det bruger sproget meget mere aktivt end tidligere og kommunikerer med dig, pædagoger og alle der vil lytte om sine behov og ønsker. Dit barn fortæller løs og kan deltage i en samtale.

Det er især nu du skal huske at tale ‘rigtigt voksensprog’ til barnet. Det er sødt, når de udtaler ord forkert, og der er ingen grund til at rette dem - det kommer helt af sig selv ved at du gentager ordet korrekt bagefter.

Eksempel:

Barn: Jeg skal have bøvler på.
Forælder: Ja, det er rigtigt, nu skal du have støvler på.

Men det betyder ikke at man ikke skal lege med sproget. Det skal man i høj grad. Fjollerim og remser er både vigtige og gavnlige for barnets sprogudvikling. Og man må gerne opfinde sine egne ord i den forbindelse. Børn skal godt skelne mellem leg og almindelig tale.

Fra 3 års alderen må der også gerne være mere tekst i bøgerne, men det kommer som altid an på lige præcis dit barn. Langt op i barnets udvikling kan man ikke udelukkende gå ud fra alder. Udvikling kan gå langsommere eller hurtigere - eller lige efter bøgerne - gå altid ud fra barnet, fremfor teorien.
Biblioteket har naturligvis et fantastisk udvalg af billedbøger og enkle kapitelbøger, og det bedste er at du kan spørge en bibliotekar om hjælp. Find ud af hvornår der er en børnebibliotekar på arbejde, hvis du har et bibliotek med kun en skranke og kom på det tidspunkt. Det allervigtigste er nemlig, at I finder bøger, der interesserer lige præcis dit barn.

En af de ting forældre oftest spørger om er om det gavner at læse en bog mere end en gang. Og ja! En bog kan godt læses 100 gange. Du bliver sikkert træt af den, men det gør dit barn ikke. Men du skal også huske at det i sidste ende er dig, der bestemmer hvornår I skal læse noget nyt. Og hvis det er svært at overbevise barnet om, at I nu skal videre til noget nyt, så er det både i orden at give bogen væk til et andet barn (eller Læs for Livet) eller ganske simpelt gemme den til en anden gang. Det lyder måske hårdt og der bliver sikkert ballade omkring det, men en del af pointen er også, at barnet udsættes for nye ord og vendinger og der er det vigtigt ikke udelukkende læse en enkelt bog.

Her er biblioteket igen en god ide, fordi bøgerne her skal afleveres efter en måned og det giver en naturlig udskiftning, som er nem at forklare: Bøgerne skal afleveres, så andre kan læse dem. Men vi kan altid låne den igen en anden gang.

  • Tal med dit barn om alt hvad I laver eller ser på vej til og fra børnehave eller dagpleje.

  • Snak om jeres dag, mens I spiser - ofte ved barnet ikke hvor det skal starte, men hvis du starter med at fortælle om din, kommer barnet ofte i tanker om alt det det gerne vil fortælle.

  • Stil masser af spørgsmål - overvejelser omkring det barnet siger er en vigtig del af dets sproglige udvikling.

  • Ret ikke på barnet, når det siger noget forkert. Sig i stedet det rigtige ord i en sætning.

  • Begynd så småt at læse kapitelbøger

  • Brug skrift som legeredskab - legeskrivning er både sjovt og vigtigt for barnets forståelse for skrift.

  • Fortæl historier! Skab fortællinger selv eller sammen med barnet. Tegn eventuelt til og lav jeres egen billedbog. Det er også en fin julegave.

Husk at det er i samtalen med jer at sproget udvikles mest.